De 80-20 Regel bij Vastgoedinvesteringen

20 feb 2024 | Vastgoed Blog

In eerdere artikelen besprak ik de keuze tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Hoewel ik over het algemeen de voorkeur gaf aan privé investeringen, introduceer ik vandaag een uitzonderlijke strategie die bijzonder interessant kan zijn voor diegenen met een vennootschap: de “80-20 Regel”. Deze aanpak, die de laatste jaren aan populariteit wint, optimaliseert het gebruik van zowel privé- als bedrijfsmiddelen bij vastgoedinvesteringen. Laten we deze regel nader bekijken en de voordelen ervan voor ondernemers ontdekken.

De Essentie van de 80-20 Regel

Wat is de 80-20 Regel?

De 80-20 Regel betreft de verdeling van een vastgoedaankoop tussen privé en bedrijf: 20% van de aankoop wordt gedaan als privépersoon en 80% via de vennootschap. Deze aanpak is uniek vanwege de specifieke verdeling van eigendomsrechten: de naakte eigendom wordt voor 20% van de waarde privé gekocht, terwijl het vruchtgebruik door de vennootschap voor 80% van de waarde wordt verkregen.

Hoe werkt het?

Stel, je wilt een pand kopen ter waarde van €500.000. Volgens de 80-20 Regel, koop je als privépersoon de naakte eigendom voor €100.000 (20%), en verwerft je vennootschap het vruchtgebruik voor €400.000 (80%). Dit zorgt ervoor dat je persoonlijk 20% van het pand bezit, terwijl je bedrijf het recht heeft op gebruik of verhuur. De grootste winst behaal je echter op de lange termijn: na afloop van het vruchtgebruik, dat volledig door de vennootschap is betaald, komt het volledige eigendom in jouw privébezit.

Voordelen van de 80-20 Regel

Belastingvoordelen

Door vastgoed in een vennootschap in te brengen, kun je genieten van meerdere belastingvoordelen, zoals afschrijvingen en vermindering van vermogensbelasting, naast kostenaftrek en BTW-recuperatie bij onderhoud en herstellingen.

Risicospreiding

De verdeling van de aankoop tussen privé- en bedrijfsmiddelen helpt het risico te spreiden. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan blijft het persoonlijke eigendom beschermd.

Financiële Hefboom

Met een investering van slechts 20% van de waarde van het pand op privénaam, kun je een aanzienlijk groter eigendom bemachtigen, wat leidt tot een hoger potentieel rendement.

Eigendomsopbouw

Door de tijd heen bouw je via je bedrijf af op de investering, terwijl je privé-eigendom in waarde stijgt. Uiteindelijk wordt het volledige eigendom van het pand overgedragen aan jou privé, waardoor je vermogen significant toeneemt.

Conclusie

De 80-20 Regel biedt een krachtige strategie voor ondernemers en vastgoedbeleggers die hun rendement willen maximaliseren en hun risico’s willen minimaliseren. Door strategisch gebruik te maken van zowel privé- als bedrijfsmiddelen, kunnen investeerders profiteren van aanzienlijke belastingvoordelen, risicospreiding, financiële hefboomwerking en vermogensopbouw. Het is essentieel om deze strategie zorgvuldig te overwegen en professioneel advies in te winnen om te zorgen dat het aansluit bij jouw financiële situatie en doelstellingen.

Wil je meer weten over investeren in vastgoed? Kom langs op één van onze infoavonden.

Onmiddellijk overtuigd? Volg dan de masterclass investeren in vastgoed. In 2 dagen stomen we je klaar om de vastgoedmarkt op te gaan.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer