FAQ

Voor wie is Vastgoed Faculteit?

VastgoedFaculteit richt zich op iedereen die wil leren hoe je financiële vrijheid kan bekomen via investeren in vastgoed. Dit wil zij enerzijds bereiken via de verkoop van het boek van haar Decaan Ivo Van Genechten ‘Rijk worden met vastgoed’, En anderzijds via het verzorgen van webinars, workshops en seminars.

Voor wie is investeren in vastgoed geschikt?
Voor iedereen die erin geloofd dat het kan, zelfs als je niet beschikt over een aanzienlijk startkapitaal. En zeker voor 20’ers en 30’ers. Want vroeg begonnen is half gewonnen. Maar anderzijds je bent nooit te oud om te leren.
Wat doet Vastgoed Faculteit?
We bieden gratis heel wat up-to-date, nuttige informatie over investeren in vastgoed. Daarnaast kan je deelnemen aan één vof meer van onze workshops of ons 4-daags seminar of zelfs een jaartraject volgen.
Is het nu wel de juiste tijd om te investeren met vastgoed?
Wachten en niets doen is precies waar velen blijven steken. Zowel in tijden van lage en hoge rente vind je altijd redenen om niet te starten. vele mensen die ervan dromen om uit vastgoed continu inkomsten te krijgen, blijven wachten op het ideale moment, maar weten niet wat dat moment moet zijn en beschikken nog niet over enige kennis van de financiële en vastgoedmarkt. Het is altijd het juiste moment als je de juiste stappen neemt en bepaalde voorwaarden respecteert. Uiteraard is een periode van historisch lage rente ideaal, maar in tijden van hoge rente en inflatie, wordt lenen voor velen onmogelijk, waardoor de huurmarkt toeneemt en er minder vraag is naar koopwoningen dus dat is weer goed voor prijsonderhandeling.
Voor welk type vastgoed kan ik terecht bij VastgoedFaculteit?

Elk type vastgoed heeft zijn pro’s en contra’s en daaraan zijn eigen te verwachten rendement en risico’s verbonden. Dit doen we in detail uit de doeken.

Hoeveel eigen vermogen heb ik nodig om te beleggen in vastgoed?
Het is een grote misvatting dat je over een behoorlijk startkapitaal moet beschikken om investeerder te worden. Met 10 of 20% van de aankoopsom van je eerste goed kan je starten. Concreet: als je begint met een garagebox van 30.000 euro of een studio van 60.000 euro volstaat dus een eigen inbreng van 3.000 à 6.00 euro.
Wat zijn de aspecten die een woning waardevast maken?
Een normaal onderhoud van een pand volstaat om een jaarlijkse waardevermeerdering te realiseren van meer dan 2% per jaar. De voorbije jaren ging dit historisch tot 7 en zelfs 13% Leer de variabelen ontdekken die spelen om hogere meerwaarden te creëren.
Hoe financier je een vastgoed aankoop?
Je kan leren tot hoeveel je kan lenen. Je zal moeten kunnen aantonen dat je zeker elke maand je aflossing aan de bank kan betalen en zelf nog kan leven. Mits het goed voorbereiden van een kredietaanvraag zullen de meeste banken jouw krediet willen toestaan. Dan is het aan jou om de beste condities los te krijgen bij bepaalde banken. Ook zijn er andere manieren dan via een bank te gaan. Dit komt aan bod in ons seminar maar ook in onze specifieke workshop de goudzoeker.
Welke kosten komen er nog bovenop de aankoopsom?

Je dient rekening te houden met

  • Registratie op de aankoopsom, 3, 6 of 12%
  • de registratiekost op het ontleende bedrag, ook hypotheekkost genoemd.
  • Het ereloon voor de notaris: ruw geteld 1% op de aankoopsom.
  • En tot slot zijn er nog dossierkosten bij de bank en kosten voor de schatting van de waarde.
Kan ik tussentijds een deel van mijn portefeuille verkopen?

Dit kan soms interessant zijn, maar je moet steeds kijken of het binnen je doelstellingen past. Meestal moet je een pand toch een 7 tal jaren minimum houden om  interessant genoeg te zijn.

Wat zijn de risico's van investeren in vastgoed?

Gemiddeld ligt het risico bij deze investeringsvorm het laagst.  Je bent haast zeker van een jaarlijkse meerwaarde, terwijl je elk jaar nog een cashstroom liefst positieve genereert via de huur. Je investering is bovendien verzekerbaar dat is zelden het geval.

Ik wil vastgoed aankopen en wil hier graag hulp bij, hoe kan ik dit het best doen?

Onze core business is het verstrekken van informatie en bijbrengen van de vereiste financiële en vastgoed kennis zodat je dit zelfstandig voor meerdere panden kan doen. Wel beperken we ons tot advies rond investeringspanden, dus niet als het enkel voor eigen bewoning dient.

Een meer gedetailleerd beeld bekom je via ons gratis webinar ‘Creëer je eigen Win for Life’.

Op vraag van diverse studenten hebben wij ook een aanbod op maat uitgewerkt waar we je een jaar lang individueel gaan begeleiden.

Klik hier voor een gratis online sparringgesprek waar deze nood open en vrij kan besproken worden.

Wat zijn de manieren van deze informatie te bekomen en wat kost het?

Je bekomt al heel wat informatie via ons gratis webinar of via onze nieuwsbrieven.  Veel diepgaandere informatie en waardevolle tools bekom je in onze workshops of seminar.

  • Een workshop over 1 thema kost 230 euro excl. BTW.
  • Het 4-daagse life college kost 3.300 euro excl. BTW.
  • En met een surplus van 1.200 euro excl. BTW stap je in het jaartraject.
Kan ik als ondernemer subsidie bekomen?

Als  ondernemer kan je via Vlaio, de KMO portefeuille,  30% subsidie bekomen. Lees hier hoeveel het je dan precies kost. Ons secretariaat helpt je graag stap per stap hierbij.

Loop ik als investeerder risico om geen huurders te vinden?

Het nationaall instituut voor statistiek heeft becijfert dat er tegen 2060 zo’n 500.000 extra wooneenheden nodig zijn. Als je weet dat hiervan een groot deel voor verhuring zal zijn dan hoef je niet te twijfelen aan vlotte verhuring.

Tot welk moment kan ik mij inschrijven voor de workshops of seminar?

Om de kwaliteit van onze dienstverleningen te waarborgen, beperken wij het aantal inschrijvingen  per sessie. Via de agenda op onze site kan je opvolgen of er nog voldoende plaats is. Maar geen nood als er geen plaats meer is of als jouw agenda een volgende reeks niet toelaat. Het zelfde traject start op 5 momenten gedurende het academiejaar.

Wat doe ik als ik op de dag van een workshop of seminar verhinderd ben?

Neem zo snel mogelijk contact op met ons secretariaat zodat zij samen met jou een oplossing kunnen zoeken.