Wie de VastgoedFaculteit al langer volgt, weet dat we voorstander zijn om te investeren in te renoveren panden met een slecht EPC-niveau, E of F. Mits de juiste tactiek. Stuw je rendement de hoogte in door op 3 pijlers in te zetten:
- Dankzij de slechte EPC-score kan je zeer laag inkopen (lees: winst maken)
- Multiplyer: kies voor een pand waarvan je bijna zeker bent dat je het mag opsplitsen tot 2 of 3 wooneenheden
- Budgetvriendelijke renovatie: trek het energiepeil op tot een woon- en verhuurwaardig niveau. De winst bij de inkoop kan je deels besteden om te renoveren, waarbij je de kosten spreidt over 2 of 3 wooneenheden.
In deze blog ga ik dieper in op de laatste pijler: energievriendelijk renoveren.
Energievriendelijke renovatie
Gemiddeld besteden huurders een derde van hun gezinsbudget aan de huur van hun woning. Hun grootste uitdaging is dan om de energiefactuur onder controle te houden. Als investeerder vind ik dat je moreel verplicht bent om hier voldoende aandacht aan te besteden.
Onze woningen zorgen voor 15% van de totale CO2-uitstoot, door het stoken van aardgas of stookolie voor verwarming. Daarbovenop komt dan nog eens de elektriciteit die men thuis gebruikt.
Als investeerder (met meerdere woningen) heb je de verantwoordelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit doe je door elke woning die je verhuurt zo optimaal mogelijk te isoleren en zo energievriendelijk mogelijk te verwarmen en koelen.
“Hoezo”, hoor ik je denken, “zo’n renovatie is toch net wat investeren minder rendabel maakt?”.
Er zijn vandaag enorm veel panden op de huurmarkt met EPC-labels E en F. Deze zullen een steeds langere leegstand kennen, wat knabbelt aan het rendement van de verhuurder.
Heel wat van deze huiseigenaars gaan hierdoor hun pand te koop zetten maar er zullen weinig geïnteresseerden te vinden zijn. Het zal lang te koop staan waardoor jij op de prijs kan gaan drukken. In mijn boek benoem ik dit soort pand onder het hoofdstuk “Labiele panden”. In mijn seminar leer je hoe je in zo’n situatie de prijs met 20% kunt drukken en je je rendement kunt vastzetten.
Na de renovatiewerken kan je voor je energievriendelijke woning een hogere huur vragen. Huurders zijn bereid maandelijks meer te betalen als ze dit nadien kunnen recupereren door een lagere energiefactuur. Overtuig je kandidaat-huurder met een energieafrekening voor en na de renovatie.
Het komt erop aan om die renovatie zo budgetvriendelijk mogelijk uit te voeren met toch een sterke EPC-verbetering. Uiteraard kost een energierenovatie geld. Maar weet dat je ongetwijfeld een deel van die renovatiekost al hebt voorgefinancierd doordat je het pand veel goedkoper hebt ingekocht.
Dankzij deze renovatie sla je zelfs 3 vliegen in 1 klap:
- Minder leegstand: omdat huurders de voorkeur geven aan een mooi afgewerkt en energiezuinige woonst
- Hogere huur: energiezuinige panden kennen een hogere huurprijs
- Je creëert meteen een meerwaarde, die je vroeg of laat zal verzilveren.
Het verschil tussen het EPC en E-peil
EPC: Energieprestatiecertificaat
Het Energieprestatiecertificaat, is als een soort “energiepaspoort” voor een woning. Het wordt voornamelijk ingezet bij de verkoop of verhuur van een huis.
Het is een beoordeling over de kwaliteit van elementen zoals isolatie, verbruik, groene energie. Het eindresultaat is een kengetal in kWh/m², dat potentiële kopers of huurders inzicht geeft in de energieprestaties. Het label varieert van klasse A (meest energie-efficiënt) tot G (minst energie-efficiënt). Klasse A-gebouwen zijn goed geïsoleerd en maken efficiënt gebruik van energiebronnen, terwijl klasse G-gebouwen aanzienlijk meer energie verbruiken. Dit certificaat blijft tien jaar geldig.
E-peil: Energieprestatiepeil
Dit is een maatstaf die de energie-efficiëntie van een gebouw beoordeelt. Het E-peil wordt vooral gebruikt bij nieuwbouwprojecten of grootschalige renovaties. De aanvraag gebeurt door de bouwheer, wat in feite de eigenaar of opdrachtgever van het bouwproject is.
Het E-peil omvat een grondige analyse van de materialen en installaties in het gebouw, wat resulteert in een numerieke indicatie van de energie-efficiëntie van het gebouw. Ook dit certificaat heeft een geldigheid van tien jaar.
Het verschil tussen het EPC en E-peil
Het EPC is een label dat aangeeft hoe efficiënt een huis is in termen van energiegebruik. Het wordt meestal aangevraagd wanneer je van plan bent je woning te verkopen of te verhuren.
Het E-peil is een grondigere evaluatie van de energieprestaties van nieuwbouwprojecten of grootschalige verbouwingen. Beide instrumenten zijn waardevol om bewuste beslissingen te nemen met betrekking tot energie-efficiëntie, of je nu een koper, verkoper of huiseigenaar bent.
Conclusie
Een goed begrip van de energetische efficiëntie is belangrijk als je een woning wil verhuren of verkopen. Nu je het belang kent van een energetische renovatie, is het tijd voor de rest van de renovatie. Hier vind je het stappenplan voor een budgetvriendelijke renovatie.