Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

19 feb 2024 | Vastgoed Blog

Wanneer je overweegt om te investeren in vastgoed, sta je op het kruispunt van een belangrijke keuze: kies je voor een persoonlijke investering of opteer je voor een investering via een vennootschap? Deze vraag is cruciaal voor veel beginnende en ervaren investeerders. In dit artikel verkennen we de voordelen en overwegingen van beide opties om je te helpen bij het nemen van een geïnformeerde beslissing die aansluit bij jouw individuele situatie en investeringsdoelstellingen.

Privé investeren in vastgoed: de voordelen

Persoonlijk investeren in vastgoed komt met unieke fiscale voordelen. Vele beginnende investeerders zijn zich er niet van bewust dat de werkelijke huurinkomsten niet belastbaar zijn, wat een significant voordeel kan zijn. Het is wel nodig om het geïndexeerde kadastraal inkomen op te geven bij de belastingaangifte, wat soms tot verwarring leidt. Voor wie professioneel vastgoed verhuurt, zoals magazijnen of kantoorruimtes, gelden andere regels: hier worden de huurinkomsten wel belast. De toekomst van deze fiscale voordelen is echter onzeker, gezien mogelijke beleidswijzigingen.

Daarnaast biedt persoonlijk investeren het voordeel van lagere kosten voor hypotheken in vergelijking met bedrijfshypotheken en vereist het een lagere eigen inbreng. De meerwaarde bij de verkoop van het vastgoed is een ander pluspunt, aangezien deze volledig en onbelast naar de investeerder gaat.

Investeren in vastgoed via een vennootschap: wat te overwegen

Investeren in vastgoed via een vennootschap behandelt je portefeuille als een bedrijf, wat voordelen kan bieden voor grotere portefeuilles of voor investeerders die ook op latere leeftijd actief willen blijven in de vastgoedmarkt. Het biedt ook mogelijkheden voor een efficiëntere overdracht van vastgoed in het kader van nalatenschap, met name bij het optimaliseren van successierechten.

De gulden middenweg: combineren van beide opties

Het combineren van persoonlijke investeringen en investeren via een vennootschap kan een optimale strategie zijn, waarbij de voordelen van beide benaderingen worden benut. Deze hybride aanpak kan helpen om de fiscale efficiëntie te maximaliseren en tegelijkertijd flexibiliteit in het beheer van het vastgoed te behouden.

Conclusie: een persoonlijke beslissing

De keuze tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap is sterk afhankelijk van je eigen doelstellingen, financiële situatie, en toekomstplannen. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw unieke situatie. Onthoud dat de beste optie voor de ene investeerder niet per definitie de beste keuze is voor een ander. Een grondige afweging en advies van een financieel adviseur kunnen hierbij van onschatbare waarde zijn.

Wil je meer weten over investeren in vastgoed? Kom langs op één van onze infoavonden.

Onmiddellijk overtuigd? Volg dan de masterclass investeren in vastgoed. In 2 dagen stomen we je klaar om de vastgoedmarkt op te gaan.

Andere artikelen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer