Word een Succesvolle Beroepsverkoper Vastgoed in België: Profiteer van het Verminderde Tarief

5 feb 2024 | Vastgoed Blog

Als je ambitie hebt om een vooraanstaande vastgoedinvesteerder in België te worden, dan is het kennismaken met het aantrekkelijke verminderde tarief van 4% voor beroepsverkopers vastgoed een essentiële stap. Stel je voor dat je, in de rol van vastgoedbelegger, kunt genieten van een significante verlaging van het verkooprecht van 12% naar slechts 4%. Een verleidelijk vooruitzicht, nietwaar?

Wie komt in aanmerking voor dit voordeel?

Het mooie is dat vrijwel iedereen, waaronder jij, deze status kan aanvragen; een BTW-nummer is niet noodzakelijk. Dit is een veelvoorkomend misverstand dat we graag uit de wereld helpen.

Hoe kan ik als beroepsverkoper vastgoed geregistreerd worden?

Om te profiteren van dit verlaagde tarief, dien je je aan te melden als beroepsverkoper bij de Vlaamse Belastingdienst. Het proces is verrassend eenvoudig en kan snel gestart worden via hun online contactformulier.

Belangrijke aandachtspunten

De VastgoedFaculteit licht de kleine lettertjes voor je uit: er gelden twee belangrijke voorwaarden:

  1. Verkoopvereiste: Binnen vijf jaar na je registratie als beroepsverkoper moet je minimaal drie panden verkocht hebben. Interessant is dat deze panden niet per se de eigendommen hoeven te zijn die je met het verlaagde tarief hebt gekocht. Zelfs je eigen woning of een beleggingspand dat je al jaren bezit, kwalificeert voor deze verkoopvereiste.
  2. Herinvesteringstermijn: Alle panden aangekocht met het 4% tarief moeten binnen een termijn, uiterlijk op 31 december van het achtste jaar volgend op de aankoop, verkocht zijn. Het niet voldoen aan deze voorwaarde kan leiden tot een boete bestaande uit het verschuldigde restbedrag (de overige 8%) en een belastingverhoging van 20% daarop.

Opheldering van veelvoorkomende misverstanden:

  • Je hebt de vrijheid om bij elke aankoop te kiezen tussen het verlaagde tarief van 4% en het standaardtarief van 12%. Als je plant een pand langer dan 8 jaar te verhuren, is het financieel wijzer om direct voor het standaardtarief te kiezen.
  • Het zijn van een beroepsverkoper vastgoed betekent niet automatisch dat je een hogere belasting op verkopen betaalt. De gebruikelijke regels voor meerwaardebelasting zijn ook van toepassing. Bij verkoop binnen 5 jaar dien je de gerealiseerde meerwaarde aan te geven, welke belast wordt tegen 16,5%. Het berekenen van deze meerwaarde is echter complexer dan simpelweg de verkoopprijs minus de aankoopprijs.

Conclusie

Het verminderde tarief van 4% voor beroepsverkopers vastgoed biedt significante financiële voordelen voor actieve spelers op de vastgoedmarkt. Echter, zoals bij elke investering, is het van belang de regels zorgvuldig te volgen en een gedegen planning te hanteren voor succesvolle resultaten.

Wil je meer weten over investeren in vastgoed? Kom langs op één van onze infoavonden.

Onmiddellijk overtuigd? Volg dan de masterclass investeren in vastgoed. In 2 dagen stomen we je klaar om de vastgoedmarkt op te gaan.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer