Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

6 nov 2023 | Vastgoed Blog

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die bepalen of nieuwbouw de moeite waard is.

Voordelen van nieuwbouwappartementen

1. Modern ontwerp en nieuwe voorzieningen:

Nieuwbouwappartementen zijn vaak ontworpen met moderne voorzieningen en technologieën. Dit kan smart home-technologie zijn, energiezuinige toestellen en camerabewaking. De moderne uitstraling en luxe afwerkingen zullen huurders aanspreken en je pand minder snel doen verouderen.

2. Lagere Onderhoudskosten

Aangezien alles nieuw is, zijn de directe onderhoudskosten in de eerste jaren vaak minimaal. Dat zal de initiële uitgaven stabiliseren en je rendement verhogen.

3. Energie-efficiëntie

Nieuwbouwappartementen zijn doorgaans gebouwd volgens de nieuwste energie-efficiëntiestandaarden. Dat betekent dat ze goed geïsoleerd zijn, efficiënte verwarmings- en koelsystemen hebben en mogelijk zelfs gebruik maken van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Dat resulteert weer in lagere nutsvoorzieningskosten.

4. Hogere huur- en verkoopwaarde

Dit type woning  is zeer aantrekkelijk voor huurders gezien de lage energiekosten en de belofte van minder onderhoudsproblemen in vergelijking met oudere panden. Dat verhoogt aanzienlijk de kans om snel huurders of kopers te vinden ondanks de hogere huur- of koopprijs.

5. Bouwgarantie

Nieuwbouwprojecten worden opgeleverd met 10 jaar bouwgarantie op de constructie en bouwkwaliteit. Eventuele gebreken die binnen de garantieperiode optreden, worden gedekt door de ontwikkelaar of bouwer. En die gemoedsrust is veel waard.

6. Huurgarantie

Sommige projecten worden verkocht met de nadruk op de ideale huuropportuniteiten. Durf dan ook een huurgarantie af te dwingen, bv. 11 maanden huurgarantie tijdens de eerste 3 jaren. Zo maak je een verkoopsargument hard.

Nadelen van nieuwbouwappartementen

1. Hogere aanschafkosten

Nieuwbouw heeft uiteraard een duurdere prijs per oppervlakte dan oudere panden. De initiële investering is dus groter, wat een drempel kan zijn voor investeerders met beperkte financiële middelen.

2. Risico op bouwvertragingen

Bij nieuwbouwprojecten zijn vertragingen in de bouw niet ongebruikelijk. Wat je verwachte rendement en je inkomen uit de verhuur kan beïnvloeden. Het kan een liquiditeitsdruk veroorzaken,  vooral als je afhankelijk bent van huurinkomsten om je hypotheek of lening te betalen.

3. Onzekere waarde-evolutie

Hoewel nieuwbouw aantrekkelijk is voor huurders en kopers, is de waardegroei niet gegarandeerd. De waardestijging van onroerend goed hangt af van veel factoren, waaronder economische omstandigheden en locatie.

4. Betaling in schijven De oplevering van een heel flatgebouw kan wel een paar jaar duren. Als jij in die periode voltooiingsschijven moet betalen, dien je hier wel rekening mee te houden in je plan. Bovendien brengt dat geld niets op in die periode.

Conclusie

Investeren in nieuwbouwappartementen vereist een afweging van zowel de voordelen als de nadelen. Stel je de vraag wat het beste past bij je financiële doel en risicobereidheid voordat je een beslissing neemt. Het kan verstandig zijn om professioneel advies in te winnen voordat je investeert in nieuwbouw.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer