De evolutie van de vastgoedprijzen in Vlaanderen: daling of verdere stijging?

23 okt 2023 | Vastgoed Blog

Ben je op zoek naar een huis in Vlaanderen of overweeg je de aankoop van een appartement? Dan is het je vast opgevallen dat de prijzen nog altijd hoog blijven, of zelfs blijven stijgen. Ondanks recente verschuivingen op de vastgoedmarkt lijken de prijzen nauwelijks te dalen. Laten we eens dieper ingaan op de redenen achter deze ontwikkeling.

De gemiddelde woningprijs in 2023

Volgens notaris Bart Van Opstal, woordvoerder bij ‘notaris.be’, is er een duidelijke daling geweest in vastgoedtransacties in Vlaanderen gedurende de eerste negen maanden van 2023. Er werden 5% minder huizen en appartementen verkocht. Toch heeft dit nauwelijks invloed gehad op de prijzen. Gedurende deze periode betaalden kopers gemiddeld ongeveer € 356.000 voor een huis, wat neerkomt op een stijging van 2,3% vergeleken met het jaargemiddelde van 2022. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers geen rekening houden met inflatie.

Er wordt minder gekocht, waarom blijven de vastgoedprijzen stijgen?

Dit is deels te wijten aan de aanhoudende vraag naar eigendommen. Verkopers behouden de overhand en kunnen zich permitteren te wachten op de juiste koper voor de juiste prijs. Enkele jaren geleden kon een verkoop soms binnen enkele dagen worden gerealiseerd, maar nu kan dit enkele maanden in beslag nemen. Desalniettemin behouden de eigenaars een sterke onderhandelingspositie, behalve voor woningen met een lage energiezuinigheid, bijvoorbeeld met een slechte EPC-score van E of F. In deze gevallen is een verplichte renovatie vereist binnen de vijf jaar, waardoor de woning minder aantrekkelijk wordt voor jongere kopers die op zoek zijn naar direct bewoonbare oplossingen. En dat betekent dat deze panden langer op de markt zullen blijven.

Welk type vastgoed moet je nu kopen als investeerder?

Wanneer het totale aanbod op de huizenmarkt afneemt en woningen met een lagere EPC-waarde overblijven, ontstaat er een ideaal moment om als consument druk uit te oefenen op de prijzen. Investeerders die niet bang zijn van renovatie, kijken hier al naar uit.

In mijn boek “Rijk worden met vastgoed” beschrijf ik zeven pijlers die leiden tot een “labiel pand”, waarbij een slechte EPC-score een belangrijke factor is.

Bovendien leg ik gedetailleerd uit hoe je dergelijke panden selecteert en vervolgens voordelig kan aankopen.

Uiteraard vereist dit nadien een bijkomende investering in renovatie. Maar ook daarvoor hebben wij nuttig advies en nuttige tips. Onze blogpagina staat vol advies over budget- en energievriendelijk renoveren.

Stijgen de prijzen ook voor appartementen?

Bij appartementen is de gemiddelde prijs in Vlaanderen gestegen tot ongeveer € 278.000, wat neerkomt op een stijging van 3,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de prijzen van nieuwbouwappartementen, die het algemene gemiddelde omhoog trekken.

Ongeveer 17% van dit jaar verkochte appartementen betrof nieuwbouw, met een gemiddelde prijs van € 340.000, wat een stijging van 6,2% betekent ten opzichte van vorig jaar. De sterk gestegen kost van arbeidskost en de kost van bouwmaterialen spelen hierbij een belangrijke rol.

Waarom stijgen de vastgoedprijzen in België, terwijl ze dalen in de buurlanden?

Een van de belangrijkste factoren is de koopkracht in België, die relatief stabiel blijft dankzij de loonindexering. Hoewel stijgende rentetarieven het lenen moeilijker maakt, compenseert de stijging van de lonen dit deels.

Verder is er nog het voorzichtige kredietbeleid in België in vergelijking met Nederland, waar aflossingsvrije leningen en royale fiscale aftrekbaarheid hebben geleid tot een vastgoedzeepbel. Belgische kopers geven de voorkeur aan veiligere hypotheken, waardoor er een stabiele groei van vastgoedwaarde is gebleken. Daarnaast zorgt de “betonstop” voor een afnemend aanbod en creëert een schaarste op de markt. De vraag naar huizen zal daardoor alleen maar groter worden. Een dalend aanbod en een stijgende vraag staat zelfs bij een lage volatiliteit op de huizenmarkt garant voor stijgende prijzen.

Wat doen de vastgoedprijzen in Brussel?

Het is geen geheim dat Brussel de duurste regio is van ons land. Gemiddeld kost een huis in onze hoofdstad zo’n € 580.000. Behalve de snelst groeiende regio, is Brussel ook nog eens een enorme trekpleister voor expats en bedrijven  door de aanwezigheid van grote Europese organen en hoofdzetels van multinationals. Dat duwt het gemiddelde natuurlijk sterk omhoog, wat deels ook verklaart waarom de huizenprijzen bij ons stijgen, en het contrast met de buurlanden nog vergroot.

In deze blog gaan we verder in op investeren tijdens inflatie en hoge rentes.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer