Mijn Verbouwlening; wel of niet bedoeld voor de investeerder?

9 okt 2023 | Vastgoed Blog

Situatie

Veel Vlaamse woningen zijn nog steeds sterk verouderd en scoren erg slecht op energetisch vlak. Een gedegen isolatie en andere energiebesparende ingrepen dringen zich op om de gezondheid en de energiekost van de bewoners op een goed peil te houden. De kostprijs voor zo’n vereiste renovatie ligt voor veel huiseigenaars vaak veel te hoog. Om hier in tegemoet te komen voorzag de Vlaamse regering eerder al in energie- en woonpremies. Deze werden hervormd tot 1 systeem ‘Mijn VerbouwPremie’.

Mijn Verbouwlening

Behalve het bekomen van de premie kan je nu ook een beroep doen op een financiering nl. ‘Mijn Verbouwlening’. Afhankelijk van heel wat voorwaarden kan je dan via het Energiehuis een aanvraag indienen tot het bekomen van een lening tot maximum 60.000 euro en voor een maximumduur van 25 jaar.

Deze lening is renteloos (0% intrest), zolang de wettelijke rente onder 3% blijft. Als de wettelijke rente op jaarbasis hoger is dan 3%, dan zal de intrest voor Mijn VerbouwLeningen evenredig stijgen boven 0%. Voor aanvragen van Mijn VerbouwLening vanaf 1 februari 2023 bedraagt de rentevoet 2,25% voor de looptijd van de lening. Dit is een korting van 3% op de wettelijke rentevoet (die momenteel 5,25% bedraagt).

Belangrijk is wel dat uw woning of appartement gelegen is in het Vlaamse Gewest en minstens 15 jaar oud is.

Uitzondering: als Mijn VerbouwLening wordt aangevraagd voor investeringen in zonneboiler, (hybride) warmtepomp, warmtepompboiler, zonnepanelen, volstaat het dat de woning of het gebouw voor 1 januari 2014 was aangesloten op het elektriciteitsdistributienet.

Ook voor de investeerder in vastgoed?

Zowel de verbouwpremie als de lening is gericht op de gezinnen met een laag of matig inkomen. Nieuw is dat ook verhuurders, dus investeerders in vastgoed,  Mijn VerbouwLening kunnen aanvragen, al hangen daar enkele voorwaarden aan vast. In ruil voor de interessante leenvoorwaarden, moeten zij ofwel hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor, ofwel negen jaar lang een maandelijkse korting geven op de maximale huurprijs: 20 euro per geleende schijf van 15.000 euro met een maximum te ontlenen bedrag van 60.000 euro, wat dan dus een huurkorting  betekent van 80 euro.

De maximale huurprijs kan je uiteraard niet zo maar uit je hoed toveren. Deze word bepaald door huurvork en wordt bepaald na voltooiing der renovatiewerken. Een extra beperking is dat de huurprijs maximum 900 euro bedraagt en in kernsteden 1.000 euro. Dit biedt voor de slimme investeerder toch opportuniteiten.

Aandachtspunten Verbouwlening

Je kan Mijn VerbouwLening aanvragen tot eind 2026. Mijn Verbouwlening kan in combinatie met een lopende standaard hypothecaire lening. Ze is niet cumuleerbaar met het renteloos renovatiekrediet, een hypothecair krediet dat je kan afsluiten bij de aankoop van een woning of appartement met een slechte energieprestatie.

Vanaf 1 januari 2023 zal overigens iedereen die een woning koopt met een EPC-label E of F (of een appartement met een label D, E of F) enkel het renteloos renovatiekrediet kunnen aanvragen en geen Mijn VerbouwLening.

Afbraak en heropbouw is geen onderdeel van de categorieën van werken die vallen onder Mijn VerbouwPremie en bijgevolg ook geen onderdeel van Mijn VerbouwLening.

Doel van de lening

Noteer zeker dat Mijn Verbouwlening er niet alleen is voor energiebesparende ingrepen, maar ook voor andere grotere renovatiewerken. Wel is er per categorie van aanpassign een maximum bedrag. Zo gelden volgende beperkingen:

  • binnenrenovatie (met een maximum factuurbedrag van 5.000 euro + btw
  • elektriciteit en sanitair (met een maximum factuurbedrag van 7.500 euro +btw)
  • dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, renovatie van vloeren en funderingen,, renovatie van ramen en deuren, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler en zonnepanelen: beperkt tot factuurbedrag incl. BTW  
  • condensatieketel op gas (enkel van toepassing voor verhuur via een sociaal verhuurkantoor

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer