Renovatie van je woning: duurzaam verwarmen en koelen

15 nov 2023 | Vastgoed Blog

In een vorige blog legden we de basis voor budgetvriendelijk renoveren en we overliepen de 6 poorten waar je het meeste energie en warmte verliest. Na de isolatie volgt het volgende cruciale aspect: verwarming en koeling.

In deze blog bespreken we de verschillende opties op de markt en scoren we op thermisch comfort en investeringskost. Lees verder om de waarde van je vastgoedportefeuille te laten stijgen.

Warmtepompen

Nu je woning perfect is geïsoleerd, wil je deze gemakkelijk verwarmen, en liefst ook verkoelen. Wanneer er voldoende isolatie aanwezig is, hoeft dit geen dure investering te zijn, omdat de temperatuur goed kan worden behouden doorheen de dag.

Warmtepompen zijn tegenwoordig een hot topic. Ze zijn energiezuinig, milieuvriendelijk en bieden veel voordelen.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Er zijn meerdere systemen. Het ene is meer geschikt voor een huis, het andere kan de oplossing bieden in een appartement.

1. Split-systeem met buizen:

Dit is een typische configuratie voor een water-lucht-warmtepomp. Het bestaat uit twee hoofdcomponenten:

 • Buitenunit: bevat de compressor en warmtewisselaar. Het haalt warmte uit de omgeving en transporteert dit naar de binnenunit via buizen
 • Binnenunit: verspreidt de verwarmde lucht in de woning

2. Split-systeem met meerdere binnenunits:

Dit systeem wordt vaak gebruikt in lucht-lucht-warmtepompen, en het kan meerdere binnenunits bedienen.

 • Buitenunit: zelfde als de buitenunit van een splitsysteem met één unit
 • Meerdere binnenunits: elke binnenunit is verantwoordelijk voor het verwarmen of koelen van een specifieke ruimte. Dit maakt het mogelijk om verschillende kamers in een huis afzonderlijk te regelen.

Wat is het verschil tussen lucht-luchtpompen en water-lucht-warmtepompen?

Lucht-lucht-warmtepomp

Dit type warmtepomp, ook bekend als een gewoon aircosysteem, gaat buitenlucht verwarmen of verkoelen in de buitenunit en deze verspreiden door één of meerdere binnenunits.

Water-lucht-warmtepomp

De warmtepomp haalt warmte uit water, meestal via ondergrondse leidingen of een bron. De warmte wordt vervolgens via de lucht in de binnenruimte verspreid. Een buizensysteem is gebruikelijker bij water-lucht-warmtepompen omdat het de warmte overdraagt via leidingen met koelvloeistof.

Een warmtepomp werkt dus eigenlijk als een temperatuurverplaatser i.p.v. opwekker. In de winter zet hij de koude buitenlucht om in warme lucht. In de zomer doet hij het omgekeerde: hij verwijdert warmte uit je huis en brengt deze naar buiten om te koelen. Het geheim is compressie en expansie van een koelvloeistof, waardoor warmte wordt geabsorbeerd of afgegeven.

Hybride warmtepomp

Dit zijn systemen die bijvoorbeeld een lucht-warmte pomp combineren met een condensatieketel of gas of stookolie. Het voordeel is dat je dankzij deze technologie kan afwisselen wanneer de prijzen op de energiemarkt fluctueren. Het nadeel is natuurlijk dat je met een soort “dubbele installatie” zit, dus je initiële kost ligt wat hoger. Dit is minder interessant voor huurpanden.

Het vermogen van een warmtepomp

Het vermogenmoet in evenwicht zijn met de warmtevraag van je huis. Het wordt vaak uitgedrukt in kilowatt (kW). Een professionele warmteverliesberekening kan je helpen om het juiste vermogen te bepalen op basis van de grootte van je huis, isolatie en klimaatzone.

De voordelen van een warmtepomp

 • Zeer energie-efficiënt: omdat het warmte verplaatst in plaats van deze te genereren
 • Milieuvriendelijk: benut hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en aardwarmte, wat de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert

De nadelen van een warmtepomp

 • de initiële kost ligt relatief hoog, afhankelijk van het type en vermogen. Maar de besparingen zullen dit op lange termijn rechtvaardigen
 • temperatuurafhankelijkheid: lucht-lucht-warmtepompen worden minder efficiënt bij zeer lage buitentemperaturen, waardoor een aanvullend verwarmingssysteem nodig is
 • grondgebonden warmtepompen hebben ruimte nodig voor de installatie van de aardwarmtewisselaar, wat niet overal beschikbaar is

Monoblok of mobiele airco

De monoblokairco wordt steeds populairder als airco en verwarming. Maar wat zijn monoblokairco ’s precies en hoe efficiënt zijn ze tegenover een gewone airco-installatie?

Een monoblokairco, ook wel een mobiele of standalone airconditioner, is een zelfstandige eenheid die zowel koeling als verwarming biedt. Anders dan de traditionele split-systemen, waarbij er een binnen- en buitenunit nodig is, heeft de monoblokairco alles in één compacte eenheid. Je hebt enkel vlakbij de unit 2 openingen naar buiten nodig voor de luchttoevoer en -afvoer. Dit maakt de installatie een pak makkelijker en geeft je ook meer flexibiliteit qua plaatsing.

Het nadeel is de beperkte capaciteit als je alles in één toestel steekt. Bovendien staat de volledige machine binnen wat voor lawaaihinder kan zorgen, alhoewel de laatste nieuwe toestellen nu ongeveer 50 dB(a) produceren. Dat is iets luider dan een gemiddelde vaatwasmachine.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een praktische en duurzame energieoplossing.

De voordelen van zonnepanelen

 • Het grootste voordeel is hun duurzaamheid en dat ze geen schadelijke gassen produceren
 • De gemiddelde levensduur is 25 jaar, wat het de investering zeker waard maakt

De kost van zonnepanelen

De kostenvariëren afhankelijk van het type, de kwaliteit en de omvang van het systeem. Gemiddeld kan een residentieel zonnepanelensysteem variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. De prijs wordt meestal uitgedrukt in euro per wattpiek (€/Wp).

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kilowattuur per wattpiek (kWh/Wp) en varieert afhankelijk van de locatie en de kwaliteit van de panelen.

Gemiddeld kunnen zonnepanelen in een zonnig klimaat ongeveer 900 tot 1.100 kWh/1000 Wp per jaar opwekken. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, is het rendement op de investering (ROI) over een langere periode meestal gunstig. Dankzij de besparingen op je energierekening en mogelijks financiële subsidies, kunnen zonnepanelen een goede keuze zijn. Zonnepanelen maken je huis duurzamer en kostenefficiënter.

Tip: overweeg of zonnepanelen geschikt zijn voor je pand en vergelijk offertes bij verschillende aanbieders om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Thuisbatterij

Vandaag kan je je overproductie terug verkopen of schenken aan iemand, maar dat voordeel loopt ten einde vanaf 2031. Bovendien zal je door het wisselvallige klimaat niet altijd toekomen met de groene stroom. Maak kennis met de thuisbatterij, waarmee je je overproductie kan opslagen!

Het voordeel van een thuisbatterij

Het grootste voordeel van de thuisbatterij is dat ze je onafhankelijkheid verhogen en je kosten aan de netleverancier serieus zullen beperken. Het eigen verbruik van de productie gaat van 30% naar 70 à 75% indien er een batterij wordt geplaatst.

De nadelen van een thuisbatterij

 • de investeringskost: de capaciteit varieert meestal van 5 kWh tot 20 kWh of meer. Als richtlijn kost een thuisbatterij tussen € 5.000 en (meer dan) € 20.000, inclusief installatie
 • de plaatsbeperking bij appartementen voor de installatie

Conclusie

Budget- en energievriendelijk renoveren is een slimme strategie om duurzame winst te genereren en bij te dragen aan het milieu. De initiële kost ligt vrij hoog maar er zijn heel wat subsidies en fiscale voordelen voor energiezuinige renovaties. Dit zal de financiële last verlichten en de terugverdientijd inkorten. Dus, ga aan de slag en maak van je vastgoedinvesteringen een “Win For Life”-deal!

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer