Wie geniet van het verlaagde BTW-tarief op sloop en heropbouw?

11 okt 2023 | Vastgoed Blog

Het verlaagde BTW-tarief kort samengevat

De federale regering verlaagde in 2021 de BTW naar 6% voor sloop en heropbouw. Dit verlaagde tarief zou normaal einde dit jaar opnieuw verhogen maar daar kwam heel wat kritiek op uit diverse hoeken. De bouwsector heeft enorme druk uitgeoefend om deze maatregel permanent te maken, en met succes. Meer en meer politieke partijen schaarden zich achter het verlengen van deze tijdelijke maatregel. De beslissing is nu gevallen om het BTW-tarief niet opnieuw te verhogen naar 21%, maar te behouden op 6%. Maar voor wie geldt deze maatregel juist?

Geldt het verlaagde BTW-tarief ook voor je vastgoedbelegging?

Er zijn 2 specifieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • de woning moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
  • de bewoonbare oppervlakte mag niet meer dan 200 m2 bedragen

De overheid wil hier dus duidelijk de particuliere koper ondersteunen. Deze 2 beperkingen kunnen negatief zijn voor investeerders in de hoedanigheid van promotor.

Ben jij investeerder of wil je een tweede woonst kopen?

  • Lopende projecten bij een bouwpromotor waarbij de aanvraag is ingediend voor 1 juli 2024 zullen nog van het voordelige tarief genieten. Van een officiële overgangsperiode na 1 juli is er momenteel nog niets beslist, al heeft de regering wel beloofd om deze soepel te laten verlopen.
  • Voor zij die niet in aanmerking komen voor het verlaagde BTW-tarief, bestaat er een andere optie in de vorm van een sloop- en heropbouwpremie van de Vlaamse overheid. Houd er rekening mee dat voor vergunningsaanvragen in 2021, 2022 en 2023, de federale BTW-korting niet gecombineerd kan worden met de Vlaamse sloop- en herbouwpremie. Dit is momenteel geldig voor vergunningsaanvragen tot het einde van 2023.

Deze verandering in het BTW-tarief heeft aanzienlijke implicaties voor vastgoedontwikkelaars, investeerders en huiseigenaren in België.

Vermoed je dat deze wijzigingen van invloed zullen zijn op je vastgoedproject? Neem zeker contact met ons op.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer