Waarom investeren in vastgoed?

30 aug 2022 | Vastgoed Blog

Zodra je beslist hebt dat je substantieel meer geld wil verwerven, volgt een eerste vraag: Op welke manier wil ik dat bereiken; door harder te werken, via de beurs, speculeren op cryptomunten, door te handelen in kunst of oldtimers, of via vastgoed, of kies je voor nog een andere opportuniteit. In dit boek beperk ik me tot de immobiliënmarkt. Deze is uit het lijstje degene waar de factor speculatie het minst speelt en waarbij je het makkelijkst een vast maandelijks passief inkomen kan genereren.

Er zijn diverse redenen om onroerend goed te kopen:

De eerste en meest voorkomende reden is de aanschaf van je eigen woning. De meeste mensen beschouwen die als hun grootste investering ooit. Dat is het nooit. Het is wellicht de grootste en fijnste aankoop (kost) die ze ooit maakten. Er is wel degelijk een verschil tussen kost en investering, maar dat leg ik uit in volgend hoofdstuk. Hiermee heb ik niet gezegd dat het per definitie fout is om behoorlijk geld uit te geven aan je eigen woning. Je moet je vooral bewust zijn van het verschil met investeren in vastgoed. Als je voor jezelf een woning verwerft, hetzij als woonplaats, hetzij als 2de verblijf, dan is dat uiteraard met als doel daar gelukkig te zijn en dus is dat altijd op basis van persoonlijke keuzes en voorkeuren. Voor je eigen woning zullen die keuzes altijd gebaseerd zijn op economisch-, emotioneel- en ego-gerelateerde gronden. Ik noem ze dan ook de eco-, emo-en ego-argumenten.

Als je daarentegen bakstenen gaat verwerven als basis van je investeringen, dan moet je streng zijn met jezelf en die ego- en emo-argumenten bannen, maar enkel economische, rationele overwegingen in beschouwing nemen.

 

Dit is een stuk uit het boek “Start to invest in Real Estate” klik HIER voor het boek.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer