Waarom investeren in Brussels vastgoed?

21 apr 2023 | Vastgoed Blog

Een startende investeerder zal vaak Brussel vermijden voor zijn eerste projecten. Daar zijn verschillende redenen voor, maar een belangrijke is het verkooprecht, dat 12,5% is tegenover 3% in Vlaanderen voor je enige, eigen woning. Maar een recente nieuwe wetgeving en opkomende trends maken onze hoofdstad opnieuw heel interessant, zeker om er je eerste eigen woning te kopen.

Wat is een abattement?

Om te kopen in Brussel, moet je eerst bekend zijn met het ‘abattement’, ook wel ‘voetvrijstelling’ genaamd. Het houdt een vermindering van de registratierechten op je enige huis of bouwgrond in. Vastgoed in Brussel is duur, maar dankzij het abattement kan het toch een serieus voordeel opleveren voor investeerders.

Waarom is Brussel een interessante regio voor vastgoed?

  1. Het abattement waarop je geen recht betaalt, is dit jaar opgetrokken tot 200.000 euro. Concreet: als je een woning koopt van 300.000 euro betaal je de 12,5% dus enkel op de laatste 100.000 euro of dus 12.500 euro.
  1. Voer je daarboven nog eens grondige renovatiewerken uit waardoor je minstens een EPC-categorie verbetert, dan mag je het abattement verhogen met 25.000 euro per gestegen categorie. Concreet betaal je op een flat van 250.000 euro waar nog wat energetische renovatie nodig is 0 euro verkooprecht.
  1. Brussel is bij de pioniers in Europa waar men een goede verhuur en verkoop kent van compacte studio’s of flats zonder ingerichte keuken. Het is een nieuwe trend die inspeelt op de jonge stedelingen, die op of onderweg van het werk hun warme maaltijd al nemen en dus thuis geen behoefte meer hebben aan een volledig uitgeruste keuken. Een  goede microgolf, op de rand van een tafel die dienst doet als bureau en eettafel volstaat. Hierdoor biedt de overgebleven ruimte op de relatief beperkte oppervlakte toch nog voldoende leefcomfort. Het ontbreken van een keuken klinkt nu voor velen nog als een tekort, maar wees gerust dat je dit stilaan als USP in je promotie (zowel bij verhuur als verkoop) kan inzetten.

Een nieuwe trend is gezet

Zoals je nu op de immoplatformen kan zoeken op flat met kelder of terras, voorspel ik dat een toekomstig zoekcriterium zal worden: ‘zonder keuken’. Het biedt meer bewegingsvrijheid op eenzelfde beperkte oppervlakte en daardoor iets lagere huur of aankoopprijs.

Wil jij nog meer tips krijgen over wat je waar interessant kan investeren, volg dan één van onze infoavonden.

Andere artikelen

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Investeren in vastgoed, privé of met vennootschap?

Ontdek de cruciale verschillen tussen privé investeren in vastgoed of via een vennootschap. Leer over fiscale voordelen, financieringsopties en strategieën voor nalatenschap om de beste keuze te maken voor jouw investeringsdoelen. Lees nu voor deskundige inzichten en tips.

Lees meer
Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Voor- en nadelen van nieuwbouwappartementen

Als vastgoedinvesteerder sta je voor talloze mogelijkheden om je kapitaal te beleggen. Eén daarvan is de keuze tussen nieuwbouw of bestaande panden. Investeren in nieuwbouwappartementen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We verzamelden de belangrijkste argumenten die...

Lees meer
Woordbreuk op de begrotingsronde

Woordbreuk op de begrotingsronde

Financiële ondersteuningen door de overheid om sneller naar een beter klimaat te evolueren, kennen we al lang en kunnen we zeker toejuichen. Vaak werden ze te snel genomen zodat men er achteraf op moest terugkomen. Denken we maar aan de beruchte...

Lees meer